fbpx

Φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μαρμελάδα St. Dalfour Βασιλικό Σύκο

Φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια
@stdalfouraustralia @stdalfournz @mywholesomebites

Αν αγαπάτε τις απλές συνταγές που όμως ξεχωρίζουν σε γεύση, τότε η φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια και μαρμελάδα σύκο θα γίνει η αγαπημένη σας. Ζεστή, αφράτη, με γλυκιά και αλμυρή ισορροπία - το ιδανικό πιάτο για φιλικό τραπέζι!

Υλικά:

Για την φοκάτσια:

  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 420 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο, για άλειμμα

Για την επικάλυψη:

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για ράντισμα)
  • Μαρμελάδα St.Dalfour Βασιλικό Σύκο
  • 80-100 γρ. μπλε τυρί, κομμένο σε μικρά κομμάτια

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε ενα μπολ, προσθέτουμε την ξηρή μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2.  Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό, αφού πρώτα έχουμε διαλύσει μέσα του το μέλι. Ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια κολλώδης υγρή ζύμη.
  3.  Έπειτα λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και πιάνουμε μια μια τις άκρες της ζύμης και την ακουμπάμε με πίεση στο κέντρο του μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20’. 
  4. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για 3-4 φορές μέχρι να φουσκώσει καλά η ζύμη. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 1 με 1,5 ώρα. (για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο αρωματικό, αφήστε την ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη για 12-24 ώρες)
  5. Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα τη φοκάτσια και πιέζοντας ελαφρά την απλώνουμε να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Αν κολλάει βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει.
  6. Εν τω μεταξύ, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το βαλσάμικο και το αφήνουμε να καραμελώσει.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, ραντίζουμε τη ζύμη με ελαιόλαδο και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλα για να δημιουργηθούν βαθουλώματα.
  8. Προσθέτουμε κουταλιές από τη Μαρμελάδα St.Dalfour Βασιλικό Σύκο, το καραμελωμένο κρεμμύδι και τα κομμάτια μπλε τυριού. 
  9. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα!

Μοιραστείτε τη συνταγή με τους φίλους σας…

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print