fbpx

Υγρό κέικ με μαρμελάδα St. Dalfour Βασιλικό Σύκο

credits: @acupofteaandcake

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η εποχή που το σύκο βασιλεύει, όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσεις την γεύση και τα οφέλη τους όλο τον χρόνο. Υγρό κέικ με αποξηραμένα σύκα και μαρμελάδα St.Dalfour Βασιλικό Σύκο.

Υλικά: 

Για το κέικ:

1,5  κούπα  (200γρ) αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομματάκια
4/5 κούπας (200ml) βραστό νερό  
1 κ.γλ. σόδα (σκόνη)
5 κ.σ. (75γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για να να αλείψουμε το ταψί.
2 κ.σ. μελάσα ή μέλι
1/4 κούπας (50γρ) ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 & 1/4 κούπας (150γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 κ.γλ. baking powder
1 βαζάκι μαρμελάδα St. Dalfour Βασιλικό Σύκο

Για την επικάλυψη:

1 & 1/4 κούπες (150γρ) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κούπες (300γρ) ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
1 κ.σ. μελάσα ή μέλι
3/4 κούπας κρέμα γάλακτος

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C° και αλείφουμε με βούτυρο ένα τετράγωνο ταψί διάστασης 22×22εκ.
  2. Τοποθετούμε τα κομμένα αποξηραμένα σύκα μαζί με το βραστό νερό και τη σόδα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. 
  3. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τη μελάσα/μέλι μέχρι να αναμειχθούν καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι και το μείγμα να είναι ομογενοποιημένο.
  4. Προσθέετουμε το ένα αυγό και αναμειγνύουμε χρησιμοποιώντας λαστιχένια σπάτουλα και ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις γύρω από τα τοιχώματα του μπολ. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο αυγό.
  5. Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι και το προσθέτουμε με κόσκινο στο μπολ ανακατεύοντας μείγμα με λαστιχένια σπάτουλα και απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε μια λεία, πηχτή ζύμη.. 
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά τα αποξηραμένα σύκα στο μπολ και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στη ζύμη, μαζί με το νερό τους. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  7. Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. 
  8. Βάζουμε κουταλιές μαρμελάδας St. Dalfour Βασιλικό Σύκο σε όλη την επιφάνεια και χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να την απλώσουμε.  
  9. Ψήνουμε για 30–35 λεπτά.
  10. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε την επικάλυψη. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι με παχύ πάτο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μελάσα. Μόλις λιώσει το βούτυρο, ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσουν όλα τα συστατικά και μην έχουμε αίσθηση κόκκων ζάχαρης στο μείγμα. 
  11. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις κάνει τις πρώτες φουσκάλες, απομακρύνετε από το μάτι της κουζίνας αμέσως. 
  12. Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο,  κάνουμε τρύπες με ένα ξυλάκι σε όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε το ένα τέταρτο της ζεστής  επικάλυψης. Φροντίζουμε να πάει μέχρι τις άκρες και όλη η επιφάνεια να έχει καλυφθεί καλά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  13. Κλείνουμε το κατσαρολάκι με καπάκι για να παραμείνει ζεστό το μείγμα.
  14. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20–30 λεπτά, και το στη συνέχεια το σερβίρουμε προσφέροντας στους καλεσμένους μας την επιλογή να προσθέσουν στο γλυκό τους έξτρα σως ή κρέμα γάλακτος.

Μοιραστείτε τη συνταγή με τους φίλους σας…

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print